LinkedIn jest obecnie jedną z najpopularniejszych sieci społecznościowych. Korzystają z niej ludzie na całym świecie do kontaktów z potencjalnymi pracodawcami, pracownikami i osobami o podobnych kompetencjach zawodowych. Tak samo jednak, jak w przypadku pozostałych sieci, tu także konieczne jest pozostawienie sporej ilości swoich potencjalnie wrażliwych danych. Jak zadbać o ich bezpieczeństwo na Linkedinie?
Jakie zagrożenia czekają na użytkowników LinkedIn?
Najważniejszym rodzajem ryzyka związanego z korzystaniem z portalu, jest narażenie na zetknięcie się z linkami prowadzącymi do szkodliwych stron. Czasem strona taka może zawierać złośliwe oprogramowanie albo być łudząco podobna do samego LinkedIn i prosić o podanie dodatkowych danych uwierzytelniających. Podanie danych do logowania do serwisu oznacza w takim przypadku danie niepowołanym osobom dostępu do danych, które LinkedIn gromadzi o swoich użytkownikach.
Taka oferta może prowadzić do formularza, w którym użytkownik zostanie poproszony o podanie swoich danych osobowych, które mogą zostać użyte na przykład do wyłudzenia pieniędzy. Dodatkowo warto pamiętać, że portale społecznościowe mogą być wykorzystane do gromadzenia danych dotyczących zamożności i skłonności do ryzyka osób, które mają na nich konta. Dane takie służą później między innymi naciągaczom oferującym ryzykowne transakcje na rynku kryptowalut.
Co zrobić, żeby zwiększyć bezpieczeństwo swojego profilu Linkedin?
Sposobów na zwiększenie swojego bezpieczeństwa jest kilka. Po pierwsze na pewno należy ustawić silne hasło i przechowywać je w bezpiecznej aplikacji, dobrze zabezpieczonym komputerze, albo w pamięci. Trzeba wiedzieć, że LinkedIn wysyła domyślnie dość dużą ilość powiadomień do wszystkich użytkowników. Wśród nich mogą kryć się fałszywe, wysyłane przez oszustów wiadomości, które zawierają niebezpieczne linki. Najlepiej więc od razu w ustawieniach serwisu zablokować powiadomienia wysyłane automatycznie i pozostawić odblokowane wyłącznie interesujące nas kategorie pracodawców.
Tryb prywatny na Linkedin – jak anonimowo przeglądać serwis?
Linkedin pozwala na przeglądanie serwisu w trybie prywatnym, trochę podobnym do trybu incognito znanego z przeglądarek internetowych. Kiedy włączymy tryb prywatny na Linkedin to profile, które odwiedzamy zobaczą tylko informację “Członek LinkedIn — ta osoba wyświetla profile w trybie prywatnym” zamiast naszego pełnego imienia i nazwiska i pozostałych danych udostępnionych przez nas na portalu.
Sposobem na niebezpieczne linki i nielegalne próby pozyskania danych do logowania, jest ustawienie uwierzytelnienia dwuskładnikowego. Dzięki niemu do zalogowania potrzebne będzie dodatkowe wpisanie hasła przesłanego przez SMS albo do bezpiecznej aplikacji udostępnionej przez portal. Wszystkie niezbędne zmiany można wprowadzić w sekcji „ustawienia prywatności”, która pokazuje się po kliknięciu niewielkiej ikony strzałki obok zdjęcia profilowego.
Najważniejszym zabezpieczeniem jest jednak zdrowy rozsądek. Trzeba pamiętać, że pracodawcy nigdy w procesie rekrutacji nie żądają podawania numeru PESEL, czy numeru dokumentu tożsamości, a jedynie podstawowych danych, jak imię, nazwisko, numer telefonu, e-mail, czy miejscowość zamieszkania.








